ضربه دومرحله‌ای اطلاعات سپاه به بخش اجتماعی سازمان و افول قدرت مجاهدین خلق

ضربه دومرحله‌ای اطلاعات سپاه به بخش اجتماعی سازمان و افول قدرت مجاهدین خلق

دسته‌بندی نشده Comments Off

گزارش تاریخ| ضربه دومرحله‌ای اطلاعات سپاه به بخش اجتماعی سازمان و افول قدرت مجاهدین خلق

نیروهای اطلاعات سپاه در روزهای ۱۲ و ۱۹ اردیبهشت ۶۱ بخش اجتماعی سازمان مجاهدین خلق که مسئول انجام عملیات‌های ترور و انفجارهای گسترده در ایران بود را متلاشی کردند.

گزارش تاریخ| ضربه دومرحله‌ای اطلاعات سپاه به بخش اجتماعی سازمان و افول قدرت مجاهدین خلق

گروه تاریخ انقلاب خبرگزاری تسنیم – پس از ضربه نیروهای امنیتی و اطلاعاتی سپاه به مرکزیت سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در 19 بهمن 60 که طی آن عملیات موسی خیابانی و اشرف ربیعی کشته شدند، در اردیبهشت ماه سال 61 طی دو مرحله به بخش اجتماعی این سازمان به رهبری محمد ضابطی ضربه وارد شد.

منافقین از ابتدای سال 61 و همزمان با اجرای عملیات‌های فتح‌المبین و بیت‌المقدس در جبهه‌های جنگ تحمیلی که همراه با پیروزی برای رزمندگان ایرانی بود، حملات تروریستی در شهرهای مختلف ایران انجام می‌دادند. از این رو نیروهای امنیتی و سپاه در شهرها و استان‌هایی همچون مشهد، شیراز، رشت، بابل و سمنان اقدام به شناسایی خانه‌های تیمی این سازمان و دستگیری اعضای آن کردند. به گونه‌ای که هر روز یک یا چند خانه تیمی در این شهرها شناسایی و پاکسازی می‌شد.

سازمان مجاهدین (منافقین) , سپاه پاسداران | سپاه , محسن رضایی ,
محمد ضابطی مسئول بخش اجتماعی سازمان در ضربه اردیبهشت ماه اطلاعات سپاه کشته شد. او پس از کشته شدن موسی خیابانی مسئول اجرای انفجارهای گسترده و عملیات‌های تروریستی در ایران بود.

بخش اجتماعی سازمان مجاهدین خلق

سازمان مجاهدین خلق علاوه بر مرکزیت، دارای 5 بخش بود که “اجتماعی”، “روابط”، “شهرستان‌ها” و “ویژه نظامی” از جمله این بخش‌ها بودند. بخش اجتماعی شامل واحدهای کارگری، کارمندی، دانشجویی، دانش‌آموزی و محلات بود.

مسئولیت این بخش با محمد ضابطی بود. محمد ضابطی هدایت‌کننده‌ تظاهرات 30 خرداد و 5 مهر 1360 و مجموعه عملیات‌های ترور و تخریب بود. در واقع بخش اجتماعی ستون فقرات ترورهای سازمان بود.

پس از پاشیده شدن مرکزیت سازمان، ستاد عملیات به سطح پایین‌تر و بخش اجتماعی منتقل شده بود. بخش اجتماعی سازمان، عملیات‌های تروریستی گسترده‌ای را طراحی کرده و در پی اجرای آن بود. برخی از اعضای منافقین در بازجویی‌ها اعتراف کردند که قرار بود پس از ضربه‌ای که بعد از کشته‌شدن موسی خیابانی بر آنان وارد آمد، برای اینکه اعلام موجودیت بکنند، دست به یک سری انفجارات سراسری بزنند.

محسن رضایی فرمانده وقت سپاه که پیش از آن مسئول واحد اطلاعات سپاه بود، گفته است: «قبل از اینکه سازمان بتواند کاری انجام دهد، ما آماده شدیم که ضربه بعدی را بزنیم. آن‌ها عملیات گسترده‌ای را شروع کردند، ولی قبل از اینکه بتوانند آن را به نقطه مدنظر برسانند، ما از طریق سرنخی که از دادستانی پیدا کردیم، هفت هشت‌تا خانه‌ تیمی را شناسایی کردیم که یکی از این خانه‌ها برای ما خیلی مهم بود، زیرا در آن خانه شورای اجتماعی سازمان که [محمد] ضابطی هم در میان آنها بود، حضور داشت.»

از این رو دستگاه‌های امنیتی، بخش اجتماعی سازمان را که اصلی‌ترین بخش هدایت و مدیریت عملیات‌های ترور و تخریب را برعهده داشت، نشانه رفتند و موفق شدند مرکزیت این بخش را در ضربه دومرحله‌ای در اردیبهشت 61 منهدم و زمین‌گیر کنند.

سازمان مجاهدین (منافقین) , سپاه پاسداران | سپاه , محسن رضایی ,
در روز 12 اردیبهشت سال 1361 در حالی که چند روزی از کشف کودتای قطب‌زاده-شریعتمداری می‌گذشت و عملیات بیت‌المقدس نیز با هدف آزادسازی خرمشهر و سرزمین‌های اشغالی در جبهه جنوب خوزستان آغاز شده بود، نیروهای اطلاعات سپاه در یک اقدام هماهنگ به بیش از 10 خانه تیمی سازمان مجاهدین خلق در شهر تهران حمله کردند و بخش اجتماعی این سازمان را منهدم کردند.

ضربه نخست در روز 12 اردیبهشت

در روز 12 اردیبهشت نیروهای سپاه و دادستانی انقلاب اسلامی چند خانه تیمی سازمان مجاهدین خلق را در سطح شهر تهران کشف و تعدادی از عناصر اصلی آن را دستگیر کردند.

سپاه در جبهه‌های جنگ مشغول آماده‌سازی مقدمات عملیات بیت‌المقدس (عملیات آزادسازی خرمشهر) بود؛ از این رو برای‌شان بسیار مهم بود که عملیات علیه سازمان مجاهدین خلق با موفقیت انجام شود، بخش اجتماعی سازمان و محمد ضابطی مهندم شوند تا عملیات گسترده منافقین خنثی شود.

مسئولان اطلاعات سپاه از کسب موفقیت تردید داشتند. ابتدا نزد آیت‌الله محمدی گیلانی رفتند تا برایشان استخاره بگیرد. آیت‌الله محمدی گیلانی برایشان استخاره زد و گفت “اکنون عجله نکنید.” سپس از امام خمینی خواستند تا برایشان استخاره‌ای بگیرد. پاسخ استخاره‌ای که امام یا اعضای بیت ایشان زده بودند این بود که در آن کار خیر و برکت است و نتیجه آن هم مثبت است. در فاصله زمانی که آیت‌الله محمدی گیلانی گفته بود عجله نکنید تا هنگامی که پاسخ استخاره از بیت امام دریافت شده بود (24 ساعت)، ضابطی و اعضای شورای اجتماعی سازمان به آن خانه تیمی مورد نظر سپاه رفته بودند.

براساس گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی واحدهای عملیات سپاه و دادستانی انقلاب اسلامی در عملیات‌هایی هماهنگ از ساعت 14 روز 12 اردیبهشت در مناطق مختلف شهر به ویژه در مناطق شمال، غرب و شرق تهران پس از محاصره خانه‌های تیمی منافقین، از طریق خانه‌های مجاور و مسیرهای منتهی به آن‌ها، با حصول اطمینان از حضور کادرهای مرکزی در خانه‌ها، عملیات نظامی هماهنگ و گسترده‌ای را آغاز کردند که با کشته شدن 40 نفر از منافقین و دستگیری بیش از 30 تن از عناصر کادر مرکزی آنان خانه‌های تیمی به تصرف درآمد.

علیرغم اینکه در خانه ضابطی بیشتر نقاط آتش گرفته بود، اما کیف اسناد و مدارک که حاوی اسناد و مدارک مهمی بود، سالم به دست نیروهای امنیتی افتاد که در عملیات بعدی از آن‌ها استفاده شد.

در این حملات علاوه بر ضابطی، فضل‌الله تدین از مرکزیت سازمان و کاندیدای سازمان برای ورود به مجلس، کاظم باقرزاده عضو مرکزیت منافقین و از مسئولان بخش اجتماعی، حمید جلال‌زاده از کادر مرکزی منافقین و مسئول کل بخش تدارکات، حمید خادمی از مرکز منافقین و کاندیدای سازمان برای انتخابات مجلس، حسن صادق از اعضای درجه یک و مرکزیت نهاد منافقین، فرشته اسدی عضو فعال و از مسئولان نهاد و همسر حمید خادمی، نصرت رمضانی عضو فعال و همسر محمد ضابطی، پری یوسفی عضو فعال و همسر باقرزاده، حسن رحیمی از مسئولان نهاد و عضو درجه یک منافقین، فاطمه تاج‌مهدوی عضو فعال و یکی از مسئولان نهاد دانش‌آموزی و همسر فضل‌الله تدین، ذکیه محدث عضو فعال نهاد دانش‌آموزی و همسر حمید جلال‌زاده، حسن جلیل عضو نهاد استان‌ها، بخش، شهرستان و مرکزیت نهاد محلات، محمد توانا عضو فعال با نام مستعار هادی محمدی و محافظ محمد ضابطی، محمد عسگری‌زاده عضو شورای نهادی دانش‌آموزی منافقین و مسئول تیم‌های مناطق تهران، محمدتقی آسین عضو فعال منافقین و مسئول تدارکات مناطق تهران، امیرهوشنگ آقابابا عضو فعال و مسئول کل خانه تیمی مرکزیت بخش اجتماعی، سوسن میرزایی عضو فعال و عضو شورای نهاد دانش‌آموزی و همسر امیرهوشنگ آقابابای و حسنعلی ونکی عضو فعال نهاد محلات و مسئول حفاظت خانه تیمی محمد ضابطی کشته شدند.

ضابطی در آپارتمان سه‌طبقه‌ای بود که هیچ خانه دیگری بر آن مسلط نبود و اطراف آن باغ بود. نیروهای اطلاعات سپاه با صاحب‌خانه گفتگو کردند و از او برای ورود به داخل خانه استفاده کردند. آنان صاحب‌خانه را صدا زدند و به او گفتند که منافقین در خانه شما هستند و مسلح‌اند. اگر تو با ما همکاری نکنی، ما تو را هم جزو این‌ها حساب می‌کنیم. آن فرد گفته بود حرفی ندارم و با شما همکاری می‌کنم.

صاحب‌خانه پیشنهاد داد برای خرید از خانه بیرون بیاید و بعد چند نفر از نیروهای اطلاعاتی را سوار ماشین کند و به پارکینگ خانه ببرد. نیروهای اطلاعاتی همین کار را انجام دادند. اما یکی از آنان که مسئولیت داشت با پا در را باز کند، هنگام بازکردن در برخلاف همیشه پایش گیر می‌کند و در فاصله‌ای که پای او را بیرون می‌کشند، منافقین هم آماده می‌شوند و درگیری شروع می‌شود.

با شلیک نیروهای امنیتی کپسول گاز منفجر می‌شود و همه‌جا آتش می‌گیرد. منافقین به بخش دیگری از خانه فرار می‌کنند. منافقین چون از آتشی که به وجود آمده بود، فرار کرده و به یک گوشه رفته بودند، نارنجک به همان نقطه اصابت کرد و آن‌ها که تجمع کرده بودند، بیشتر همان‌جا روی هم افتاده و کشته شدند.

در این بین ضابطی فرار کرد و به روی پشت‌بام رفت و می‌خواست از آنجا فرار کند. او خود را آویزان کرد تا بتواند خودش را به جای دیگری بیندازد، اما از پشت سر هدف قرار گرفت. گلوله به کمرش اصابت کرد و به زمین افتاد و در نهایت در مسیر بیمارستان کشته شد.

براساس اطلاعیه روابط عمومی ستاد مرکزی سپاه و دادستانی کل انقلاب اسلامی، در این حملات مقادیر قابل توجهی بمب‌های کتابی، نارنجک‌های دستی و مواد آتش‌زا به دست آمد. همچنین علیرغم اینکه در خانه ضابطی بیشتر نقاط آتش گرفته بود، اما کیف اسناد و مدارک که حاوی اسناد و مدارک مهمی بود، سالم به دست نیروهای امنیتی افتاد که در عملیات بعدی از آن‌ها استفاده شد.

Author

Back to Top