حضور بایدن در پنتاگون و اعلام رئوس سیاست امنیتی و نظامی آمریکا

خبر مبارز Comments Off

حضور بایدن در پنتاگون و اعلام رئوس سیاست امنیتی و نظامی آمریکا

ایران پرس- با روی کار آمدن جو بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهور جدید آمریکا از 20 ژانویه، به‌تدریج رویکردهای جدیدی در زمینه مسائل مختلف داخلی و خارجی این کشور اعلام می‌شود.

جو بایدن طی اظهاراتی در نخستین حضور خود در وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به اعلام رئوس سیاست نظامی آمریکا در دوره زمامداری خود  پرداخت .

بایدن با اشاره به مسائل و بحران‌های کنونی در جهان مدعی شد که نهایت تلاش خود را برای پایان دادن به جنگ‌ها و مبارزه با تروریسم از طریق رایزنی با وزیر دفاع و سران کشور‌های جهان به کار خواهد بست.

وی در ادامه با اشاره به تهدید‌های موجود علیه این کشور، تأکید کرد: با وجود اینکه اعتقاد دارم، توسل به زور باید آخرین گزینه باشد، اما در صورت لزوم هرگز در به کار بردن قوه قهریه تعلل نمی‌کنم.

به‌رغم تأکیدهای متعدد بایدن و مقامات ارشد دولت وی درباره رویکرد متفاوت دولت جدید آمریکا در برخورد با جهان، اما ظاهراً قرار است که آمریکا همانند دوره زمامداری دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق این کشور، هم چنان اصل محوری “استفاده از زور” در برابر رقبا و دشمنان را سرلوحه استراتژی نظامی و امنیت ملی خود قرار دهد.

این امر در سند استراتژی امنیت ملی 2017 آمریکا مورد تأکید قرار گرفته بود. بایدن مدعی تلاش برای پایان دادن به جنگ‌ها و نیز مبارزه با تروریسم شده است. در حالی که آمریکا خود نقش اصلی در به راه انداختن جنگ‌ها از ابتدای قرن بیست و یکم را داشته است.

جورج دبلیو بوش رئیس‌جمهوری وقت آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم، در سال 2001 به افغانستان و در سال 2003 به عراق حمله و این دو کشور را اشغال کرد. به موازات این اقدامات نظامی، از دوره بوش تاکنون آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم در بسیاری از کشورها به‌خصوص در غرب آسیا و آفریقا حضور نظامی پیدا کرده و عملیات پهپادی متعددی انجام داده که منجر به کشتار شمار قابل‌توجهی از غیرنظامیان شده است.

آمریکا با همراهی متحدان عرب و اروپایی خود نقش مستقیم در برپایی و تداوم جنگ داخلی در سوریه با حمایت مستقیم از گروه‌های تروریستی داشته است. واشنگتن هم‌چنین به متحدان منطقه‌ای خود برای به راه انداختن جنگ‌های منطقه‌ای مانند جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن از سال 2015 تاکنون کمک‌های اطلاعاتی و لجستیکی و تسلیحاتی کرده است. اکنون دولت بایدن مدعی تغییر این رویکرد با قطع حمایت اطلاعاتی از ائتلاف سعودی در جنگ یمن است. بااین‌حال این امر به معنای پایان یافتن حمایت مستقیم واشنگتن از ریاض نیست و لذا بیشتر این اقدام را باید نمایشی دانست.

موضوع دیگری که در اعلام سیاست جدید امنیتی و نظامی آمریکا از سوی بایدن به چشم می‌خورد تداوم رویکرد خصمانه نسبت به رقبای بین‌المللی واشنگتن به‌ویژه چین است. بایدن تأکید کرد: باید با چالش‌هایی که چین برای ما به وجود می‌آورد مقابله کنیم و ازاین‌رو بر تشکیل کارگروه ویژه در پنتاگون برای ارزیابی سیاست‌ها در قبال چین و مقابله با آن تأکید می‌کنم.

این امر به معنای تداوم نظامی‌گری آمریکا در برابر چین و افزایش حضور نظامی در منطقه‌ای است که در اسناد بالادستی آمریکا منطقه” هند- آرام “یا “ایندو-پاسیفیک” نامیده می‌شود. اظهارات اخیر برخی مقامات ارشد دولت بایدن مانند وزرای دفاع و خارجه در خصوص چین نشان می‌دهد که آنها نیز همان سیاست‌های خصمانه دولت ترامپ را دنبال می‌کنند.

به گفته محمدحسین اشرفی کارشناس مسائل آمریکا، بایدن برای غلبۀ بر مهم‌ترین چالش خود در ساختار نظام بین‌الملل، افزایش اتحاد با دیگر کشورها و ایجاد جبهه‌ای واحد در برابر چین برای تضعیف و محاصرۀ سیاسی این کشور در آسیا پاسیفیک را در دستور کار خود قرار خواهد داد .

لذا انتظار می‌رود به‌رغم شعارهای بایدن ، آمریکا هم چنان به سیاست‌های زورمدارانه خود در سطح منطقه‌ای و جهانی ادامه دهد.

Author

Back to Top